Bidden – 10 september

Lukas 11:1

‘Heere, leer ons bidden’

In de Evangeliën vinden we twee keer het Onze Vader. In Mattheüs (6:9-13), waar het onderdeel is van de Bergrede (Mat 5, 6, en 7) en in Lukas (11:2-4) wanneer Jezus met Zijn discipelen onderweg is naar Jeruzalem. In de Bergrede wordt het Onze Vader voorafgegaan door een aantal waarschuwingen over verkeerd bidden. Daarover meer wanneer die verzen aan de beurt zijn.

Wanneer Jezus met Zijn discipelen op weg is naar Jeruzalem ziet één van Zijn discipelen Hem bidden en wordt nieuwsgierig. Hij zou ook graag willen kunnen bidden zoals de Grote Leermeester bidt. Hij vraagt hem: ‘Heere, leer ons bidden’. En zo, vanuit Jezus’ eigen gebedsleven, leert Hij ons het gebed der gebeden, het Onze Vader. Een zeer diep en omvangrijk gebed. Een onmisbaar gebed bij de geestelijke groei.

Het begint met groet en aanspreektitel. Daarna volgen er een aantal petities. Eerst 3 “Uw petities” en dan 4 “ons petities”. Vervolgens is er een afsluitende zin en ten slotte, Amen.

Het Onze Vader is zo’n rijk gebed. Elke woord van het Onze Vader is het waard om te onderzoeken. En dat zal een verrijking zijn voor je gebedsleven. Onderzoek ook de parallellen met de tien geboden. (Ex 20:2-17) Bidt het elke dag. Dit is hét gebed dan onze Heere ons geleerd heeft. (Elke zin van het Onze Vader zal worden behandeld bij de komende dagteksten.)

Terug naar overzicht