Bidden – 23 september

Mattheüs 6:13c

‘Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, tot in eeuwigheid. Amen.’

Met de tekst van vandaag zijn we aan het einde gekomen van het Onze Vader. Na de groet, de Uw-petities en de ons-petities hebben we nu een afsluitende zin en amen.

            Elke van de vier Evangelieschrijvers worden gesymboliseerd met een dier. Deze vier dieren (of wezens) worden genoemd in Ezechiël 1:10 en Openbaring 4:7. Mattheüs wordt gesymboliseerd met een mens. Markus wordt gesymboliseerd met een leeuw. Lukas wordt gesymboliseerd met een os. Johannes wordt gesymboliseerd met een adelaar. En deze vier dieren staan voor de woorden die we vinden in de afsluitende zin van het Onze Vader. De leeuw staat voor het Koninkrijk van God. De os staat voor de kracht van God. De mens (Jezus als de Goddelijke mens) staat voor de heerlijkheid van God. De adelaar staat voor de eeuwigheid van God. In de vier Evangeliën wordt het leven van Jezus op een andere manier belicht en de vier Evangeliën samen vormen het volledige beeld dat God ons wil geven.

            Amen betekent ‘het is zo”. Wanneer je amen zegt aan het einde van een gebed dan zeg je eigenlijk: ik heb het gehoord en ik stem ermee in. En in het geval van het Onze Vader en andere gebeden die samen gebeden worden: wij hebben het gehoord en wij stemmen ermee in. Het is goed om wanneer iemand voor een groep bidt, of dat nu in de kerk is of tijdens een Bijbelstudieavond of bij het eten of wanneer ook, dat iedereen aan het einde amen zegt. Dat maakt het echt tot een gezamenlijk bidden.

Terug naar overzicht