Bidden – 19 september

Mattheüs 6:11

‘Geef ons heden ons dagelijks brood.’

Na de drie ‘Uw petitie’ te hebben gehad zijn we nu bij de eerste ‘ons petitie’. Het Onze Vader gaat hier ineens een andere richting op. In de Uw-petities is ons bidden gericht op God. Ze hebben als doel dat wij individueel en als kerk zó worden zoals God ons bedoeld heeft. In de ons-petities is ons bidden gericht op onszelf en de mensen om ons heen. Ze hebben als doel dat we bidden om wat we nodig hebben om de Uw-petities te kunnen uitvoeren. In de eerste ons-petitie vragen we om ons dagelijks brood. Dagelijks brood betekent twee dingen.

In de eerste plaats gaat het om geestelijk voedsel om geestelijk te kunnen groeien. Het gaat hier om Gods Woord dat we moeten binnen krijgen. (Mat 4:4) We moeten dagelijks de Bijbel openen en God tot ons laten spreken. Zonder dat kunnen we niets doen aan de Uw-petities.

            In de tweede plaats betekent het ook gewoon echt brood, het fysieke voedsel dat we elke dag nodig hebben voor ons lichaam. En dit heeft twee kanten. We moeten genoeg eten om te leven maar we moeten ook niet teveel of de verkeerde dingen eten. Met deze petitie bidden we om wijsheid om de juiste keuzes te maken wat eten en drinken betreft.

            En dan moeten we nog even focussen op het woord ‘ons’. Wij hebben zelf geestelijk en lichamelijk het juiste voedsel nodig om de persoon te worden zoals God ons bedoeld heeft. Maar met deze petitie bidden we ook of God ons erbij wil helpen om ons in te zetten voor anderen wat geestelijk en lichamelijk voedsel betreft. (Jak 2:15-16) Daarom is het ook niet verkeerd om overvloed te hebben. Als we dan ook maar de mensen die geestelijk en lichamelijk hongerlijden daarmee dienen. Als jij een hongerige brood geeft dan heeft God je gebed ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ verhoord.

Terug naar overzicht