Bidden – 18 september

Mattheüs 6:10b

‘Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde.’

De derde en laatste ‘Uw petitie’ gaat over Gods wil. Gods wil doen is het hoogste doel dat er in de hemel en op aarde is. Het is wat Jezus kwam doen op aarde (Heb 10:7) en het is waar al ons streven op gericht moet zijn. Samen met Lukas 2:14 en Markus 1:11 (of de paralelteksten in Mattheüs en Lukas) vormt Hebreeën 10:7 een mooie tekst driehoek die laat zien hoe waardevol het is om Gods wil te doen.

            Lukas 2:14 – Door vertalingen is het een beetje onduidelijk wat de engelen precies zingen als Jezus geboren is. Een goede vertaling is: ‘Ere zij aan God in de hoogste hemelen en vrede op aarde in de mensen in wie God een welbehagen heeft.’ Maar in wie vindt God een welbehagen?

            Markus 1:11 – Wanneer Jezus gedoopt is komt er een stem uit de hemel die zegt: ‘U bent Mijn geliefde Zoon, in Wie Ik Mijn welbehagen heb!’ Maar waarom heeft God een welbehagen in Jezus?

            Hebreeën 10:7 – Over Jezus wordt hier geciteerd: ‘Zie, Ik kom – in de boekrol is over Mij geschreven – om Uw wil te doen, o God.’ God heeft welbehagen in wie Zijn wil doen. Daarom heeft Hij volledig welbehagen in Zijn Zoon en kan God een welbehagen hebben in ons wanneer wij de door Jezus geopende weg gaan en Gods wil proberen te doen in plaats van onze eigen wil, wanneer we ons oude leven afleggen en het nieuwe leven aandoen. (Ef 4:22-24)

Het beste voorbeeld van dat Jezus Gods wil deed zien we in Getsemane, waar Jezus aanvaard dat hij moet lijden en sterven omdat het Gods wil is. ‘laat niet Mijn wil maar de Uwe geschieden.’ (luk 22:42)

            Bid met Jezus mee: ‘Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde.’

Terug naar overzicht