Bidden – 16 september

Mattheüs 6:9b

‘Uw Naam worde geheiligd.’

Na de groet in de eerste zin van het Onze Vader zijn we met de tekst van vandaag aangekomen bij de eerste petitie van dit gebed. Bij elke petitie van het Onze Vader geld dat je eigenlijk zegt: ‘wij willen dit’ of ‘wij gaan ons hiervoor inzetten’ en we hebben uw hulp en zegen, hemelse Vader, hiervoor nodig.

            De eerste petitie gaat over Gods Naam. God maakte zijn naam voor het eerst bekent vanuit de brandende doornstruik aan Mozes. (Ex 3:14) Dit was een daad van nederigheid van God en een risico. Nu God Zijn Naam aan een mens bekend heeft gemaakt kan het door het slijk gehaald worden. Gods heilige Naam kan nu bevlekt raken omdat mensen het kunnen gebruiken zoals ze willen. Hier zien we al in het klein wat God later gaat doen wanneer Hij mens wordt en op aarde rondloopt. God koos ervoor om Zijn Naam bekent te maken omdat Hij dichtbij Zijn volk wil zijn. Ook al dat betekent dit dat Zijn Naam dan besmeurd kan worden. God houdt van Zijn volk en heeft dat ervoor over. Net als God ook de wereld liefhad en zijn enig geboren Zoon gegeven heeft. (Joh 3:16) Het risico om bespot, geslagen en gedood te worden had Hij ervoor over om bij ons te kunnen zijn en een weg naar Hem vrij te maken.

            Als we de eerste petitie van het Onze Vader bidden dan zijn we dankbaar dat God naar ons toekwam en dat Hij ons Zijn naam gaf en uiteindelijk zijn Zoon, Jezus Christus. We vragen Hem of hij ons ervoor wil behoeden dat we Zijn Naam door het slijk halen met ons zondige gedrag. We vragen Hem of Hij ons wil helpen om de naam Christen goed te dragen en om Zijn Naam te heiligen.

Terug naar overzicht