Bidden – 15 september

Mattheüs 6:9a

‘Onze Vader, Die in de hemelen zijt.’

Aan de eerste zin van het Onze Vader kunnen we meteen een heleboel aflezen.

In de eerste plaats begint het met ‘Onze’. Het Onze Vader staat in meervoud eerste persoon. Het is een gebed dat de kerk gezamenlijk bidt. Ook als je het alleen bidt. Alle petities die volgen na de eerste zin, bid je niet alleen voor jezelf. Je bidt het voor jezelf en voor anderen. Bij alle verlangens die je uitspreekt in het Onze Vader moet je denken, hoe kunnen wij, als kerk, daar invulling aan geven. Tijdens het bidden wil God dat we ons ervan bewust zijn dat we als kerk een eenheid vormen. (Ef 4:4) We komen als Zijn gemeente tot Hem.

Als tweede staat er ‘Vader’. God wil graag dat wij Hem aanspreken met Vader. Wanneer wij gaan bidden, dan wil God dat wij ons ervan bewust zijn dat we bij Hem komen als Zijn kinderen. Dit is de relatie die God wil dat we met Hem hebben. Als een liefhebbende vader geeft God ons wat we nodig hebben. (Luk 11:13) Ook wanneer we Gods ondoorgrondelijke wegen niet begrijpen.

Als laatste staat er ‘Die in de hemelen zijt.’ Alle menselijke vaders zijn slechts een schaduw van wat het woord vader echt inhoudt. Sommige zijn beter, sommige zijn minder goed en sommigen zijn eigenlijk het woord vader niet waardig. Maar God is onze hemelse Vader. Hij laat zien wat het woord vader echt inhoudt. Iedereen heeft een goede vader nodig. Het is een grote zegen om een goede menselijke vader te hebben (of hebben gehad). Maar iedereen mag weten dat er een Vader in de hemel is wiens kind je mag worden als je in Hem gelooft en je leven aan Hem geeft.

Terug naar overzicht