Bidden – 12 september

Mattheüs 6:5

‘En wanneer u bidt, zult u niet zijn als de huichelaars; want die zijn er zeer op gesteld om in de synagogen en op de hoeken van de straten te staan bidden om door de mensen gezien te worden. Voorwaar, Ik zeg u dat zij hun loon al hebben.’

In de Mattheüs 6:5-8 waarschuwt Jezus tegen twee verkeerde vormen van gebed. In beide gevallen is het een waarschuwing tegen ‘show bidden’. ten eerste show bidden tegenover mensen (de tekst van vandaag) en ten tweede show bidden tegenover God (vers 7, daarover later meer).

            Jezus zegt dat we niet moeten bidden als de huichelaars die alleen maar bidden om eer van mensen te krijgen. Als je nooit hardop bidt voor een groep mensen dan zal je hier weinig last van hebben. Maar voor mensen die dat wel doen is er altijd het gevaar om in deze valkuil te vallen. Wees je daarvan bewust. Met een lang gebed is niets mis maar het moet wel inhoudsvol zijn. Herhaal niet onnodig. Hou geen mini Bijbelstudie of preek in je gebed. Gebruik geen prachtige gedichte zinnen. Hou het simpel en hou het gericht op God. Het is niet de bedoeling dan mensen onder de indruk zijn van je gebed. Hou het gewoon mooi, goed en eerbiedig, meer vraagt God niet.

Terug naar overzicht